Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Normalny
Przystępny
Zapach drożdżowego ciasta i smak kruszonki… Czyli wspomnienie dzieciństwa! Zapraszamy na mięciutkie i delikatne ciasto drożdżowe ze śliwkami 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
2 h | 40 min | 2 h 40 min |
Przygotowanie | 2 h |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 2 h 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
Ciasto drożdżowe ze śliwkami:
mąka pszenna - 3 1/2 szklanki
śliwki - 600 g
drożdże - 50 g
ciepłe mleko - 250 ml
cukier - 130 g
żółtka - 5 sztuk
masło - 150 g
cynamon - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
Kruszonka:
mąka - 1 szklanka
cukier - 1 szklanka
masło - 100 g
cynamon - 1 sztuka
PRZYGOTOWANIE
Ciasto drożdżowe:
Płaską łyżeczkę cukru ucieramy z drożdżami, dodajemy około 1/4 mleka i dwie łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły i odstawiamy na kwadrans, przykrywając ściereczką.
Żółtka ucieramy z cukrem, szczyptą soli na gładką i puszystą masę.
Do większej miski lub garnka przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i masę z żółtek. Całość wyrabiamy kilka minut, aż do utworzenia lekko klejące ciasta i dokładnego połączenia się składników.
W międzyczasie rozpuszczamy masło. Dolewamy i wyrabiamy ciasto drożdżowe, aż będzie bez problemu odchodziło od ręki (kolejne kilka minut). Miskę/garnek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
Śliwki, myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Gdy ciasto drożdżowe wyroście formujemy je w kształt naszej blaszki (u nas okrągła) i wkładamy do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy.
Na cieście układamy śliwki i oprószamy je cynamonem. Ciasto drożdżowe ze śliwkami odstawiamy na 25 minut.
Kruszonka:
Mąkę mieszamy z cukrem i cynamonem. Masło rozpuszczamy. Całość mieszamy do połączenia się składników i formujemy/rozcieramy na grudki. Kruszonką posypujemy ciasto drożdżowe.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami pieczemy 40 minut w 180 stopniach (góra – dół bez termoobiegu). Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, jeśli nie to dopiekamy około 5 minut.
Uwagi
Zanim zaczniemy robić ciasto trzeba spróbować śliwki, jeśli są mocno kwaśne to dodajemy około 20g cukru. Przygotowując ciasto możemy także pominąć cynamon jeśli nam przeszkadza jego smak. Z pozostałych białek z jajek polecamy zrobić pyszne ciasto – Pavlova!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!