Omlet z grzybami
 
                Łatwy
 
                Tani
Pyszne śniadanko pachnące lasem i jesienią 🙂 Zapraszamy na omlet z grzybami!
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | 
| 15 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 15 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 1 | 
Omlet:
- jajka - 2 sztuki 
- mąka - 2 łyżki 
- mleko - 2 łyżki 
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki 
- sól - 1 szczypta 
- oliwa z oliwek 
Dodatki:
- grzyby leśne/pieczarki - 3 sztuki 
- cebula - 1/4 sztuki 
- czosnek (ząbki) - 1 sztuka 
- tymianek - 1 szczypta 
- masło - 1 łyżeczka 
- sól 
- pieprz 
PRZYGOTOWANIE
Omlet:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka dokładnie mieszamy z mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie delikatnie łączymy ją z pianą z białek.
Dodatki:
cebulę podsmażamy, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone grzyby i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.
Doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy, aż grzyby odparują.
Omlet z grzybami:
Podsmażone grzyby dodajemy do masy na omlet. Całość mieszamy i doprawiamy ziołami.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Gdy będzie mocno gorąca wylewamy masę na omlet i smażymy, aż się zarumieni.
Następnie staramy się przewrócić go na drugą stronę, ponownie smażymy.
Największą trudność zazwyczaj sprawia przewrócenie omleta, ale można sobie pomóc talerzem!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            