Ciasto marchewkowe z mąki żytniej


x

Łatwy

Przystępny


Zapraszamy na pyszne ciasto marchewkowe z mąki żytniej 🙂 Smakuje obłędnie i sprawdzi się dla osób, które nie tolerują mąki pszennej oraz mleka (jeśli nie dodamy kremu). A robi się je błyskawicznie!

3.25 z 5 (28 głosów)

3.25 z 5 (28 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 40 min 50 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 40 min
Gotowe 50 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

Ciasto marchewkowe:

  • starta marchewka - 2 szklanki

  • olej/oliwa z oliwek - 1 szklanka

  • mąka żytnia - 2 szklanki

  • jajka - 4 sztuki

  • miód/cukier brązowy - 5 łyżek

  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

  • cynamon - 1 1/2 łyżeczki

  • orzechy laskowe - 1 garść

  • orzechy włoskie - 1 garść

  • suszona żurawina/rodzynki - 1 garść

  • pomarańcza - 1 sztuka

Krem do ciasta:

  • śmietanka 30% - 1/2 szklanki

  • serek mascarpone - 125 g

  • cukier puder - 1 1/2 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto marchewkowe:

Pomarańczę polewamy wrzątkiem, ścieramy skórkę i dzielimy na dwie porcje.

Do głębokiej miski wbijamy jajka i dodajemy mąkę żytnią, miód, cynamon, sodę, olej/oliwę z oliwek, skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy łyżką.

Następnie dodajemy posiekane, ale nie bardzo drobno orzechy, żurawinę/rodzynki, startą marchewkę. Mieszamy. Ciasto będzie mocno gęste, ale tak ma być.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (u nas termoobieg) i pieczemy ciasto marchewkowe 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, w razie czego dopiekamy.

Krem do ciasta:

Śmietankę, serek mascarpone, cukier puder przekładamy do misy miksera, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki najlepiej na 2-3h.

Po tym czasie wyciągamy i ubijamy krem. Gdy osiągnie odpowiednia konsystencję (około 2 – 2 i pół minuty ubijania), dodajemy drugą porcję skórki z pomarańczy i po dwóch – trzech obrotach wyłączamy mikser.

Gdy ciasto marchewkowe będzie przestudzone smarujemy je kremem i ozdabiamy ulubionymi dodatkami.


Podziel się swoją opinią!

5 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Maria 4 miesiące temu
Ciasto pyszne, ale w moim przypadku 200°to za dużo przez 40 min.
      Odpowiedz
Maria Misia 2 miesiące temu
Dzięki, trochę skrócę czas pieczenia :)
      Odpowiedz
Gosia 3 lata temu
Przepraszam nie przeczytałam opisu
2    Odpowiedz
Gosia 3 lata temu
Czy zamiast pomarańczy mogę dać ananas?
   2 Odpowiedz
Gosia Maria 4 miesiące temu
Skórka z ananasa ?
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.