
(czas przygotowania około 15-20 minut, przepis na 4 sztuki)
Banalnie prosty, ale efektowny i pyszny przepis 🙂 Zapraszamy na rewelacyjne muffiny jajeczne!
Składniki:
- 3 jajka
- pół czerwonej papryki
- 4 plastry szynki dobrej jakości
- 2 plastry sera mozzarella (jeśli nie mamy to może być żółty)
- pół ząbka czosnku lub szczypta granulowanego
- sól
- pieprz
- masło lub oliwa
Przygotowanie:
jajka roztrzepujemy, dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i całość mieszamy. Ser mozzarella kroimy w kostkę, podobnie paprykę i dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy.
Formę do muffinów lub kokilki smarujemy masłem (oliwą) i w każde wgłębienie wkładamy plasterek szynki. Następnie nakładamy masę jajeczną.
Muffiny jajeczne pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Możemy je podać udekorowane szczypiorkiem lub kiełkami rzodkiewki 🙂
Smacznego!
Pyszny pomysł!
Na pewno spróbuję.