
(czas przygotowania około 30 minut + oczekiwanie i pieczenie)
Zapraszamy na pyszne jesienne ciasto 🙂 Dzisiaj u nas na deser tarta dyniowa!
Składniki:
kruche ciasto:
- 250g mąki
- 1 jajko (L)
- 50 g cukru pudru
- 120 g zimnego masła
- 2 łyżki mleka
- pół łyżeczki cynamonu
- masło do posmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
tarta dyniowa:
- 0,5 kg dyni hokkaido
- 500 ml mleka 3,2 %
- 220g cukru
- 2 jajka (L)
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki soku z pomarańczy
Przygotowanie
kruche ciasto:
mąkę, cukier przesiewamy przez sitko, dodajemy posiekane masło (w miarę możliwości) i całość rozcieramy w palcach. Następnie dodajemy jajko, mleko, cynamon i zagniatamy szybko ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około 30-40 minut.
Formę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wykładamy ciasto. Nakłuwamy je widelcem i odstawiamy do lodówki na 40 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy drugą formą do tarty lub np. fasolą i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyciągamy papier do pieczenia z obciążeniem i dopiekamy jeszcze 15 minut.
Masa dyniowa:
dynię kroimy w kostkę, umieszczamy w garnku z mlekiem, cukrem, cynamonem, przyprawą do piernika i gotujemy. Gdy dynia będzie miękka, ściągamy ją z ognia i blendujemy na gładką masę. Gdy masa dyniowa ostygnie dodajemy dwa jajka, sok z pomarańczy i ponownie blendujemy.
Tarta dyniowa:
na ciasto wykładamy masę dyniową i pieczemy 40 minut w 160 stopniach, aż masa będzie sztywna.
Ostudzona tarta dyniowa najlepiej smakuje z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Uwaga! Niektórzy uznali, że tarta ma najlepszy smak następnego dnia, więc warto nie skonsumować jej od razu w całości 😉
Smacznego!
Pyszna propozycja na tartę 🙂
Musze w tym roku wypróbować przepis na taką tartę.
Pysznie wygląda.