Gofry z sosem waniliowym


x

Łatwy

Przystępny


Deser, który chyba każdemu kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami! Zapraszamy na gofry z sosem waniliowym 🙂

3 z 5 (2 głosy)

3 z 5 (2 głosy)

Przygotowanie
50 min
Przygotowanie 50 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

Gofry:

  • mąka pszenna - 1 1/2 szklanki

  • jajka - 2 sztuki

  • cukier puder - 1 łyżka

  • cukier waniliowy - 1 łyżka

  • proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki

  • olej - 1/2 szklanki

  • mleko - 1 1/4 szklanki

  • sól - 1 szczypta

Sos waniliowy:

  • żółtka - 2 sztuki

  • cukier - 50 g

  • śmietana kremówka 36% - 150 ml

  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE

Gofry:

Składniki suche – mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli umieszczamy w misie miksera i mieszamy łyżką.

Następnie dodajemy mleko, jajka i olej. Całość miksujemy, aż masa na gofry będzie gładka. Odstawiamy na 10 minut.

Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry zgodnie z instrukcją lub przez około 3 minuty.

Sos waniliowy:

Żółtka i cukier ubijamy mikserem na puszystą masę.

W garnku zagotowujemy śmietankę z waniliowym ekstraktem. Następnie powoli wlewamy ją do jajek i cały czas energicznie mieszamy.

Nasz sos waniliowy przelewamy z powrotem do garnka i na malutkim ogniu podgrzewamy tylko do momentu, aż zgęstnieje.

Uwaga, sos waniliowy nie powinien się zagotować!

Gofry podajemy polane sosem waniliowym z dodatkiem bitej śmietany i ulubionych owoców.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.