Smalec ze skwarkami i cebulką
 
                Łatwy
 
                Tani
 
                        Bez nabiału
 
                        Bezglutenowe
 
                        Bez jajek
Tradycyjna, pyszna przekąska, która smakuje doskonale nie tylko jako dodatek do piwa czy wódeczki 🙂 Zapraszamy na domowy smalec ze skwarkami i cebulką!
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | 
| 15 min | 1 h 20 min | 1 h 35 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 15 min | 
| Gotowanie | 1 h 20 min | 
| Gotowe | 1 h 35 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 16 | 
- słonina z kawałkami mięsa - 1 kg 
- boczek bez skóry - 250 g 
- cebula - 2 sztuki 
- sól - 1 szczypta 
- pieprz - 1 szczypta 
Do podania:
- sól 
- ogórki kiszone 
PRZYGOTOWANIE
Słoninę i boczek przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub kroimy w drobną kostkę.
Następnie umieszczamy całość w garnku lub głębokiej patelni, ustawiamy na średni ogień i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie możemy zamieszać, zmniejszyć ogień i pozostawić na kolejne 40 minut.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy po godzinie wytapiania smalcu. Całość pozostawiamy na palniku na kolejne 20 minut.
Smalec doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Po tym czasie ściągamy go z palnika i odstawiamy aby przestygł.
Przygotowujemy słoiki i przekładamy do nich smalec ze skwarkami i cebulą 🙂 Po kilku godzinach spędzonych w lodówce jest już gotowy!
Smalec ze skwarkami i cebulką najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i kiszonym ogórkiem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            