Smalec ze skwarkami i cebulką


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Tradycyjna, pyszna przekąska, która smakuje doskonale nie tylko jako dodatek do piwa czy wódeczki 🙂 Zapraszamy na domowy smalec ze skwarkami i cebulką!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
15 min 1 h 20 min 1 h 35 min
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 1 h 20 min
Gotowe 1 h 35 min

SKŁADNIKI:

Porcje
16

  • słonina z kawałkami mięsa - 1 kg

  • boczek bez skóry - 250 g

  • cebula - 2 sztuki

  • sól - 1 szczypta

  • pieprz - 1 szczypta

Do podania:

  • sól

  • ogórki kiszone

PRZYGOTOWANIE

Słoninę i boczek przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub kroimy w drobną kostkę.

Następnie umieszczamy całość w garnku lub głębokiej patelni, ustawiamy na średni ogień i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie możemy zamieszać, zmniejszyć ogień i pozostawić na kolejne 40 minut.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy po godzinie wytapiania smalcu. Całość pozostawiamy na palniku na kolejne 20 minut.

Smalec doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Po tym czasie ściągamy go z palnika i odstawiamy aby przestygł.

Przygotowujemy słoiki i przekładamy do nich smalec ze skwarkami i cebulą 🙂 Po kilku godzinach spędzonych w lodówce jest już gotowy!

Smalec ze skwarkami i cebulką najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i kiszonym ogórkiem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.