
(czas przygotowania około 15 minut)
Deser mało popularny u nas w kraju, a szkoda! Robi się go prosto, a wygląda efektownie i jest pyszny 🙂 Zapraszamy na jabłka w karmelu!
Składniki:
dodatkowo:
- drewniane lub plastikowe patyczki
- do wykonania karmelu najlepiej używać garnka o grubszym dnie, aby się nie przypalał.
Przygotowanie:
jabłka myjemy i usuwamy ogonki. Następnie w każde wbijamy patyczek.
Wgarnku umieszczamy wodę, cukier, miód i zagotowujemy cały czas mieszając. Zmniejszamy moc palnika. Gotujemy do momentu aż nasze składniki się połączą i zamienią w karmel.
Każde jabłuszko zanurzamy w karmelu, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ostawiamy do ostygnięcia (najlepiej do lodówki) na około godzinę.
Możemy także po zanurzeniu jabłek w karmelu posypać je np. posiekanymi orzechami!
Smacznego!
Takie jabłuszka wyglądają przecudnie 🙂
Pyszny sposób na jabłuszka <3
Cudowne!
Takie jabłuszka w karmelu labo w grubym cukrze robiła moja babcia!
Dziękuję za ten przepis.