Jabłka w karmelu
 
                Łatwy
 
                Tani
 
                        Bez nabiału
 
                        Bezglutenowe
 
                        Bez jajek
Deser mało popularny u nas w kraju, a szkoda! Robi się go prosto, a wygląda efektownie i jest pyszny 🙂 Zapraszamy na jabłka w karmelu!
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | 
| 20 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 20 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 5 | 
- jabłka - 5 sztuk 
- cukier - 250 g 
- woda - 50 ml 
- miód - 2 łyżeczki 
Dodatkowo:
- drewniane lub plastikowe patyczki 
PRZYGOTOWANIE
Jabłka myjemy i usuwamy ogonki. Następnie w każde wbijamy patyczek.
W garnku umieszczamy wodę, cukier, miód i zagotowujemy cały czas mieszając. Zmniejszamy moc palnika.
Gotujemy do momentu aż nasze składniki się połączą i zamienią w karmel.
Każde jabłuszko zanurzamy w karmelu, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ostawiamy do ostygnięcia (najlepiej do lodówki) na około godzinę.
Możemy także po zanurzeniu jabłek w karmelu posypać je np. posiekanymi orzechami!
Uwagi
Do wykonania karmelu najlepiej używać garnka o grubszym dnie, aby się nie przypalał.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            