Babka kawowa
Łatwy
Tani
Kawa z mlekiem i pianką, a do niej babka kawowa? Z pewnością połączenie pyszne i pachnące 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 1 h | 1 h 15 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 1 h 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
jajka - 4 sztuki
mąka pszenna - 250 g
masło (temperatura pokojowa) - 200 g
cukier - 200 g
kawa espresso lub parzona - 50 ml
drobno zmielona kawa - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
przyprawa do piernika (opcjonalnie) - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Masło umieszczamy w misie miksera i miksujemy przez około minutę, wsypujemy powoli cukier i ucieramy jeszcze około 3 minuty.
Następnie dodajemy po kolei jajka, czekając po każdym aby składniki się połączyły.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli i powoli wsypujemy do miksera.
Kawę zaparzamy i napar dolewamy do masy. Następnie wsypujemy kopiatą łyżeczkę zmielonej kawy i opcjonalnie szczyptę przeprawy do piernika. Gdy składniki się połączą, wyłączamy mikser.
Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Babkę pieczemy godzinę (u nas góra – dół bez termoobiegu).
Babka kawowa może być podawana także z polewą czekoladową.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!