Babka kawowa

 

(czas przygotowania około 1h 15minut)

Kawa z mlekiem i pianką, a do niej babka kawowa? Z pewnością połączenie pyszne i pachnące 🙂

Składniki:

  1. 4 jajka
  2. 250 g mąki pszennej
  3. 200g masła (w temperaturze pokojowej)
  4. 200g cukru
  5. 50ml kawy espresso lub parzonej (ważne aby była mocna)
  6. 1 kopiata łyżeczka drobno zmielonej kawy
  7. 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  8. szczypta soli
  9. opcjonalnie szczypta przyprawy do piernika

Przygotowanie:

masło umieszczamy w misie miksera i miksujemy przez około minutę, wsypujemy powoli cukier i ucieramy jeszcze około 3 minuty. Następnie dodajemy po kolei jajka, czekając po każdym aby składniki się połączyły.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli i powoli wsypujemy do miksera. Kawę zaparzamy i napar dolewamy do masy. Następnie wsypujemy kopiatą łyżeczkę zmielonej kawy i opcjonalnie szczyptę przeprawy do piernika. Gdy składniki się połączą, wyłączamy mikser. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Babkę pieczemy godzinę (u nas góra – dół bez termoobiegu).

Babka kawowa może być podawana także z polewą czekoladową.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Babka kawowa

Odpowiedz na „PichceniomaniaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

36 + = 42

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital