Ciasto czekoladowe z burakami
Łatwy
Tani
Buraki na deser? Czemu nie! Zapraszamy na pyszne ciasto czekoladowe z burakami, które z pewnością podbije Wasze serca! A robi się je bardzo prosto 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 40 min | 40 min | 1 h 35 min |
Przygotowanie | 15 min |
Gotowanie | 40 min |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 1 h 35 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
buraki - 250 g
kakao - 50 g
proszek do pieczenia - 1 łyżka
mąka pszenna (tortowa) - 170 g
cukier puder - 200 g
jajka - 4 sztuki
olej - 200 ml
gorzka czekolada - 50 g
czekolada mleczna - 50 g
czekolada na polewę (deserowa)
PRZYGOTOWANIE
Buraki gotujemy do miękkości, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładkie puree. Możemy także zblendować już gotowe (kupione) ugotowane buraki.
Składniki mokre: w misie miksera umieszczamy puree buraczane, olej, jajka i miksujemy do połączenia składników.
Składniki suche: mąkę, kakao, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do składników mokrych. Mieszamy całość łyżką, aż do uzyskania gładkiej masy.
Czekolady siekamy drobno, dodajmy do pozostałych składników, mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ciasto czekoladowe z burakami 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe, w razie czego dopiekamy.
Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią przestudzone ciasto.
Ciasto czekoladowe z burakami możemy podawać z orzechami i bitą śmietaną.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!