Quiche ze szparagami


x

Normalny

Przystępny


Quiche to ostatnio nasze odkrycie kulinarne! Robi się je prosto i można dać się ponieść fantazji jeśli chodzi o dobór składników 🙂 Dzisiaj zapraszamy na quiche ze szparagami!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 1 h 10 min 1 h 40 min
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 1 h 10 min
Gotowe 1 h 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

Ciasto:

  • mąka pszenna - 25 dag

  • jajko - 1 sztuka

  • zimne masło - 15 dag

  • sól - 1 szczypta

Farsz:

  • zielone szparagi - 300 g

  • pomidorki koktajlowe - 10 sztuk

  • śmietanka 30% - 400 ml

  • ser żółty - 80 g

  • zioła prowansalskie - 1 szczypta

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Mąkę i sól przesiewamy. Dodajemy masło w temperaturze pokojowej i rozcieramy tak, aby powstały nam grudki ciasta.

Następnie dodajemy jajko, zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce około 1h.

Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką, wykładamy nim formę, robimy dziurki widelcem i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Piekarnik ustawiamy na 190 stopni. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia, a na niego obciążenie – może być to druga forma do tarty lub sucha fasola.

Ciasto pieczemy 15 minut, po tym czasie usuwamy obciążenie z papierem i dopiekamy jeszcze 10-15 minut (aby ciasto było przyrumienione).

Farsz:

Szparagi myjemy (zwłaszcza główki, gdyż tam może być trochę piasku), odcinamy twarde końce i wyrzucamy. Szparagi kroimy na mniejsze 2-3 części.

Pomidorki także myjemy i osuszamy. Śmietankę łączymy z żółtkami za pomocą trzepaczki, dodajemy starty ser, sól, pieprz, zioła i wszystko mieszamy.

Quiche ze szparagami:

Na cieście układamy szparagi i pomidorki koktajlowe. Całość zalewamy śmietanowym nadzieniem.

Quiche pieczemy w 150 stopniach przez około 35-40 minut, aż się zarumieni.

Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy jeszcze kilka minut zanim podamy danie.

Uwagi

Do pieczenia używamy tylko funkcji góra – dół, bez termoobiegu.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.