Dresden Stollen

 

(czas przygotowania około 30 minut + pieczenie)

Dresden Stollen to niemieckie ciasto kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia. Jako że w smaku jest rewelacyjne, a przygotowanie wymaga chwili to zapraszamy do zapoznania się z przepisem już dziś 🙂 A spróbować naprawdę warto, gdyż ta smakowita strucla z marcepanem z pewnością Was zachwyci!

Składniki:

  1. 6 szklanek mąki
  2. 3/4 szklanki cukru
  3. 1,5 szklanki ciepłego mleka
  4. 12g masła (temperatura pokojowa)
  5. pół łyżeczki soli
  6. łyżka świeżych drożdży
  7. 3 jajka
  8. 1 szklanka migdałów bez skórki
  9. 1,5 szklanki rodzynek
  10. 3/4 szklanki rumu
  11. 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  12. 3 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  13. otarta skórka z połowy pomarańczy
  14. 300g masy marcepanowej
  15. cukier puder
  16. masło (do smakowania ciasta)

Przygotowanie:

Rodzynki sparzamy, a migdały grubo siekamy, zalewamy rumem i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia pomarańczę również sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Jeśli nasze bakalie nie wchłonęły całkowicie rumu to je odcedzamy.

Drożdże łączymy z ciepłym mlekiem, dodajemy szklankę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Masło ucieramy na gładką masę i dodajemy powoli cukier i jajka cały czas ucierając. Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy mąkę, sól, pijane bakalie, skórkę pomarańczową, skórki kandyzowane, wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy dresden stollen, aż będzie elastyczny i jednolity.

Ciasto przykrywamy folią lub ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Stolnicę posypujemy mąką i wykładamy dresden stollen (który już podwoił swoją objętość). Ciasto dzielimy na dwie części. Obie formujemy na kształt blaszki i smarujemy masłem. Marcepan rozwałkowujemy i układamy na każdej części. Ciasta składamy wzdłuż, ale nie całkowicie na pół tylko tak aby odkryta została 1/3, której brzegi „założymy na siebie”. Oba dresden stollen smarujemy masłem na wierzchu, przekładamy do wysmarowanych tłuszczem mniejszych keksówek i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 40 minut. Po tym czasie możemy wyjąć je z blaszek i dopiec jeszcze około 10 minut jeśli mamy wątpliwości czy jest gotowe.

Jeszcze ciepłe ciasto smarujemy masłem i posypujemy cukrem pudrem.

Dresden stollen owijamy w folię aluminiową, a następnie w papier i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-5 tygodni (albo po prostu do Świąt).

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Dresden Stollen

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 × 1 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital