Okra w cieście piwnym

 

(czas przygotowania około 25 minut)

Okra jest warzywem, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce i bardzo nas to cieszy! Dlaczego? Po pierwszej jest pyszna, smakiem przypomina trochę cukinię, po drugie stanowi świetne źródło witamin, minerałów i błonnika. Po trzecie korzystnie wpływa na poziom cholesterolu, stanowi naturalny probiotyk, a po czwarte jest nisko kaloryczna.

Jeśli będziecie mieli okazję zakupić okrę to polecamy zrobić ją w cieście piwnym 🙂

Składniki:

  1. 200g okry
  2. 1 szklanka mąki pszennej
  3. 3/4 szklanki jasnego piwa
  4. 0,5 szklanki wody
  5. 1 jajko
  6. 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. szczypta kolendry suszonej
  8. szczypta czosnku granulowanego
  9. sól
  10. pieprz
  11. olej do smażenia
  12. sos sojowy

Przygotowanie

ciasto piwne:

otwieramy butelkę/puszkę z piwem (ważne, alby piwo było dopiero co otworzone!) i wlewamy do miski. Dodajemy zimną wodę, sól, pieprz, szczyptę kolendry, czosnku, jajko i wszystko dokładnie miksujemy na wolnych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i powoli dodajemy do masy piwnej. Ciasto piwne powinno być gładkie i gęstawe.

Okra w cieście piwnym:

okrę myjemy, osuszamy. W garnku rozgrzewamy większą ilość oleju. Okrę maczamy z każdej strony w cieście piwnym i smażymy na złoty kolor. Po wyjęciu możemy ją delikatnie odsączyć na ręczniku papierowym.

Okra w cieście piwnym powinna być podawana na ciepło z dodatkiem sosu sojowego, ale możemy wybrać także inny, ulubiony sos!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

51 − = 42

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital