pelniasmakow-banner

Czekoladowy sernik z 3 składników


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe


Kto ma ochotę na pyszny czekoladowy sernik z 3 składników? 🙂

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 1 h 40 min 2 h
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 1 h 40 min
Gotowe 2 h

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
10

  • jajka (L) - 5 sztuk

  • serek mascarpone - 250 g

  • czekolada mleczna - 200 g

Dodatki (opcjonalnie):

  • ulubione owoce do dekoracji

  • sos czekoladowy

PRZYGOTOWANIE

Jajka ogrzewamy do temperatury pokojowej i oddzielamy żółtka od białek. Białka wkładamy do lodówki.

Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie powoli łączymy ją z żółtkami. Kolejno dodajemy serek mascarpone, całość dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.

Czekoladowy sernik przelewamy do posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy i najlepiej rzucamy nią z niskiej wysokości o ziemię, aby pozbyć się zbędnego powietrza.

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej – formę z ciastem wkładamy to większej blaszki, wypełnionej częściowo wodą. Ważne aby dobrze zabezpieczyć formę z sernikiem, najlepiej folią aluminiować.

W podanej temperaturze pieczemy ciasto 10 minut, po tym czasie zmniejszamy ją do 120 stopni i pieczemy kolejne 1,5 h. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy jeszcze kwadrans.

Ostudzony sernik możemy podawać z ulubionymi owocami i polany np. sosem czekoladowym.


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
Anna 3 lata temu
Czy zamiast mlecznej czekolady można użyć czekolady gorzkiej z dodatkami?
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.