Szybkie bułki z makiem


x

Łatwy

Tani


Bułki z makiem robi się bardzo szybko, a ich zapach i smak sprawiają że śniadanie znacznie się przedłuża 😉

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 15 min 35 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
Gotowe 35 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • mąka pszenna - 400 g

  • drożdże świeże - 10 g

  • mleko - 250 ml

  • sól - 1/2 łyżeczki

  • cukier - 1/2 łyżeczki

  • masło - 1 łyżka

  • żółtko - 1 sztuka

  • mak do posypania bułek

PRZYGOTOWANIE

Do większej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, mleko, sól, cukier i masło.

Zagniatamy ciasto, które powinno być gładkie i bez grudek. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy bułki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięte bułki smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem. Na najniższą półkę piekarnika kładziemy mały garnuszek z wodą.

Wstawiamy bułki z makiem i pieczemy je 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy są upieczone, w razie czego chwilkę dopiekamy.

Upieczone bułki z makiem studzimy na kratce, a następnie podajemy z ulubionymi dodatkami!

Uwagi

Jeśli mamy drożdże suszone to przyjmujemy przelicznik 10 g drożdży świeżych to 5 g suszonych. Do pieczenia używamy funkcji góra – dół bez termoobiegu.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.