Mini ptysie z kremem pomarańczowo – piernikowym
Normalny
Przystępny
Ptysie w wersji świątecznej? Czemu nie! Mini ptysie z kremem pomarańczowo – piernikowym łączą w sobie słodycz, piękny aromat pomarańczy i świąteczny zapach piernika 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
45 min | 25 min | 1 h 10 min |
Przygotowanie | 45 min |
Pieczenie | 25 min |
Gotowe | 1 h 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
Ciasto parzone na mini ptysie:
masło - 125 g
woda - 1 szklanka
jajka - 4 sztuki
mąka pszenna - 1 szklanka
Krem pomarańczowo – piernikowy:
mleko - 450 ml
mąka - 80 g
drobny cukier - 150 g
jajka - 1 sztuka
sok z pomarańczy - 50 ml
starta skórka z pomarańczy - 1 łyżka
przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Ciasto parzone na mini ptysie:
W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Do wrzątku dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy ciasto będzie miało szklisty kolor – odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie miksujemy chłodne ciasto z jajkami. Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem, ew. wykładamy papierem do pieczenia.
Za pomocą szprycy/worka cukierniczego wyciskamy ciasto parzone (w sporych odstępach). Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach.
Po upieczeniu ptysie kroimy na pół lub robimy w nich dziurkę aby wypełnić je kremem.
Krem pomarańczowo – piernikowy:
Połowę mleka podgrzewamy w garnku. W większej misce łączymy wszystkie pozostałe składniki. Musimy je wymieszać bardzo dokładnie aby nie było grudek.
Gdy to osiągniemy dodajemy je do reszty mleka i gotujemy jak budyń na wolnym ogniu, cały czas mieszając aby krem się nie przypalił.
Wykładamy krem pomarańczowo – piernikowy na przekrojone mini ptysie (lub do nich) – również za pomocą szprycy, najlepiej z końcówką gwiazdki.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!