Proste rogale

 

(przepis na 8- 10 rogali w zależności od wielkości jaką preferujemy)

Domowe rogale z wędliną, serkiem, a może na słodko? Jak lubicie najbardziej? 🙂

Składniki:

  1. 0,5 kg mąki
  2. 180 ml mleka
  3. 1 jajko
  4. 25 g drożdży świeżych
  5. 70 g masła
  6. 3 płaskie łyżeczki cukru
  7. 3/4 łyżeczki soli
  8. 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

dodatkowo:

  1. jajko do posmarowania rogali

Przygotowanie:

w miseczce mieszamy pokruszone drożdże, jogurt, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i 4 łyżki ciepłego (nie gorącego!) mleka. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozpuszczone masło, sól, jajko, pozostały cukier, mleko oraz rozczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto na rogale (możemy robić to ręcznie lub użyć robota kuchennego). Jeśli ciasto będzie suche możemy dodać odrobinę mleka. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Większą miskę oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto na rogale, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby powiększyło swoją objętość. Po tym czasie dzielimy je na 2 części, każdą wałkujemy na na cienki placek i kroimy na trójkąty. Każdy trójkąt zawijamy od szerszego do węższego końca. Końce zawijamy do środka.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej w sporych odstępach rogale. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim rogale, a następnie odstawiamy je (przykryte) na około 50 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (u nas tylko góra – dół!). Rogale pieczemy około 18-20 minut i studzimy na kratce.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

4 komentarzy “Proste rogale

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

× 8 = 48

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital