Pudding z tapioki

 

(czas przygotowania około 35 minut)

Hipoalergiczny, bez glutenu, idealny dla przyjaciół wegan, a przy okazji naprawdę pyszny! Zapraszamy na lekki pudding z tapioki!

Składniki:

  1. 400 ml mleka kokosowego
  2. 1/4 szklanki drobnoziarnistej tapioki
  3. 1 łyżeczka pasty waniliowej (opcjonalnie może być odrobina aromatu)
  4. 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukier)
  5. ulubione owoce lub konfitury

Przygotowanie:

w garnku zagotowujemy mleko kokosowe. Gdy będzie wrzące dodajemy ziarna tapioki, pastę waniliową, ksylitol i gotujemy bez przykrycia przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie sprawdzamy czy ziarenka są przeźroczyste – jeśli tak to znaczy że pudding z tapioki jest gotowy. Jeśli nie to gotujemy go jeszcze kilka minut.

Pudding z tapioki odstawiamy do ostygnięcia. Owoce myjemy i przygotowujemy naczynia. Następnie pudding przekładamy owocami lub/i konfiturą i odstawiamy na około 30-40 minut do lodówki.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

3 komentarzy “Pudding z tapioki

Odpowiedz na „KuchcikAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

79 + = 82

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital