Kremowe parpadelle z pieczarkami

 

(czas przygotowania około 25 minut)

Prosty, szybki i efektowny obiad? To z pewnością kremowe parpadelle z pieczarkami i szałwią 🙂

 

Składniki:

  1. 300g makaronu parpadelle
  2. 500g pieczarek (mogą być też inne grzyby)
  3. 50ml śmietanki (30%)
  4. listki szałwii (ilość wedle uznania)
  5. 1 cebula
  6. 3 ząbki czosnku
  7. sól
  8. pieprz
  9. masło do smażenia
  10. sok z cytryny do zakwaszenia
  11. parmezan (lub inny ulubiony ser) do posypania parpadelle

Przygotowanie:

cebulę drobiono siekamy i smażymy na maśle wraz z 2-3 drobno posiekanymi listkami szałwii. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku, mieszamy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i dodajemy do cebuli. Gdy grzyby zaczną wydzielać soki, doprawiamy je solą, pieprzem i dodajemy pozostały, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i smażymy przez chwilę. Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy śmietankę i dusimy przez chwilę. Próbujemy sos, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny aby odrobinę go zakwasić.

W małym rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy przez krótką chwilę kilka listków szałwii (będzie nam potrzebna do dekoracji, ale z uwagi na swój specyficzny smak ilość dobieramy indywidualnie).

Makaron parpadelle gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Parpadelle podajemy z kremowym sosem, przyozdobione podsmażoną szałwią

i posypane parmezanem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

2 komentarzy “Kremowe parpadelle z pieczarkami

Odpowiedz na „JustynaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × = 9

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital