Surówka z pieczonych buraczków


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Zasmażane buraczki lub ćwikłę robimy często, a tym razem postawiliśmy na nowość i była surówka z pieczonych buraczków – polecamy 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 1 h 30 min 1 h 40 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 1 h 30 min
Gotowe 1 h 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • buraki - 500 g

  • cebula - 1/2 sztuki

  • jabłko - 1/2 sztuki

  • cukier - 1/2 łyżeczki

  • sok z cytryny (opcjonalnie ocet)

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Buraczki myjemy, owijamy folią aluminiową (nie obieramy ich!) i pieczemy około półtorej godziny w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika (pozostawiamy w folii) i odstawiamy aby ostygły.

Następnie buraki obieramy, ścieramy na tarce z większymi oczkami i przekładamy do miski.

Jabłko obieramy, również ścieramy i dodajemy do buraków.

Cebulę drobniutko siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Surówkę doprawiamy cukrem (w razie czego można dodać więcej), solą, pieprzem i cytryną do smaku.

Surówka z pieczonych buraczków może być podawana jako dodatek np. do pieczonego kurczaka i ziemniaków 🙂


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.