Eklerki

 

(czas przygotowania około 1h)

Pyszne smaki dzieciństwa, warte grzechu zwłaszcza w okresie karnawału – zapraszamy na eklerki!

 

Składniki:

ciasto:

  1. 125g masła
  2. szklanka wody
  3. 4 jajka
  4. 1 szklanka mąki pszennej

krem:

  1. 500ml śmietany kremówki
  2. 2 łyżki cukru pudru

dodatkowo: pół tabliczki czekolady, cukier puder do oprószenia

 

Przygotowanie:

ciasto:

W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Do wrzątku dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy ciasto będzie miało szklisty kolor – odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy chłodne ciasto z jajkami. Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem, ew. wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy/worka cukierniczego (z końcówką gwiazdki) wyciskamy ciasto – pojedyncze paseczki o długości około 8-10 cm (w sporych odstępach). Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu eklerki kroimy na pół.

krem:

Mocno schłodzoną śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna.

eklerki:

Bitą śmietanę wykładamy na eklerki – również za pomocą szprycy, najlepiej z końcówką gwiazdki i całość posypujemy cukrem pudrem. W kąpieli wodnej rozstąpimy czekoladę i ozdabiamy nią eklerki.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

2 komentarzy “Eklerki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

50 + = 56

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital