Racuchy żytnie z jabłkami
 
                Łatwy
 
                Tani
Pyszny deser w zdrowszej odsłonie, który robi się dosłownie 5 minut 🙂 Zapraszamy na racuchy żytnie z jabłkami!
|  |   3.33 z 5 (3 głosy) | |
|   3.33 z 5 (3 głosy) | ||
|   | Przygotowanie | 
| 15 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 15 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Sztuki | 
| 7 | 
- mąka żytnia - 1/2 szklanki 
- mleko - 1/2 szklanki 
- jajko - 1 sztuka 
- jabłko - 1 sztuka 
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka 
- cynamon - 1/2 łyżeczki 
- miód - 1 łyżka 
- olej (opcjonalnie) - 1 łyżka 
PRZYGOTOWANIE
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Umieszczamy je w misce i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię (jeśli mamy teflonową do której nic nie przywiera nie musimy używać tłuszczu, lub możemy dać go odrobinę) z tłuszczem i za pomocą małej chochelki nalewamy masę na racuchy – ich wielkość zależy od naszej preferencji.
Racuchy smażymy na złoty kolor z każdej strony. Jeśli używaliśmy oleju to ściągamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Racuchy żytnie z jabłkami podajemy oprószone cukrem pudrem lub jeśli wolimy to np. z dodatkiem syropu klonowego.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            