Sernik z serków homogenizowanych
 
                Normalny
 
                Przystępny
Przepis prosty, smaczny, idealny dla zabieganych i lubiących coś lekkiego. Zapraszamy na sernik z serków homogenizowanych!
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | 
| 25 min | 40 min | 1 h 5 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 25 min | 
| Pieczenie | 40 min | 
| Gotowe | 1 h 5 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 12 | 
Ciasto kakaowe:
- masło (miękkie) - 100 g 
- mąka pszenna - 1 1/4 szklanki 
- cukier - 1/2 szklanki 
- kakao - 1 1/2 łyżeczki 
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka 
- żółtko - 1 sztuka 
Masa z serków homogenizowanych:
- serek homogenizowany waniliowy - 600 g 
- cukier - 3/4 szklanki 
- budyń waniliowy - 35 g 
- masło - 100 g 
- białka jajka - 2 sztuki 
- sól - 1 szczypta 
PRZYGOTOWANIE
Ciasto kakaowe:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Masło kroimy na mniejsze kawałki i wraz z pozostałymi składnikami dodajemy do mąki.
Zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na na dwie części – jedną trochę większą, drugą mniejszą, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-40 minut.
Masa serowa:
W rondelku roztapiamy masło. Serki homogenizowane, cukier i budyń miksujemy na gładką masę.
Następnie powoli dodajemy masło – miksujemy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.
Sernik z serków homogenizowanych:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Większą częścią ciasta wykładamy tortownicę, wylewamy masę serową i przykrywamy ją pozostałą częścią ciasta (startą na tarce).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Sernik z serków homogenizowanych pieczemy 40 minut, następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Uwagi
Przepis na formę o średnicy 24cm.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            