Włoska pasta kanapkowa

 

(czas przygotowania około 5 minut)

Znudziły się Wam tradycyjne kanapki z szynką i żółtym serem? Jeśli tak to polecamy odrobinę słonecznych smaków, a włoska pasta kanapkowa z pewnością do nich należy 🙂

Składniki:

  1. 1 opakowanie serka capreggio
  2. 10 sztuk czarnych oliwek
  3. 10 sztuk suszonych pomidorów
  4. 5 sztuk orzechów włoskich
  5. pół łyżeczki słonecznika łuskanego
  6. 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  7. sól
  8. pieprz

Uwaga! Jeśli nie możemy dostać serka capreggio (chociaż nie powinno być z tym problemu), włoska pasta kanapkowa wyjdzie też ze zwykłym twarożkiem

Przygotowanie:

orzechy włoskie i słonecznik prażymy na suchej patelni, pilnując aby nabrały złotego koloru ale się nie przypaliły. Następnie dodajemy je do serka capreggio, czarnych oliwek, suszonych pomidorów i blenduejmy. Gdy włoska pasta kanapkowa będzie miała gładką konsystencję próbujemy ją i doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Możemy także dodać opcjonalnie ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku i trochę zalewy z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek (jeśli wolimy jeszcze delikatniejszą konsystencję).

Włoska pasta kanapkowa najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

5 komentarzy “Włoska pasta kanapkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 4 = 3

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital