Brownie z ciecierzycy
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Zapraszamy na pyszny i prosty przepis na brownie z ciecierzycy! Ciasto wychodzi mocno czekoladowe i rozpływa się w ustach!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 45 min | 1 h |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 45 min |
Gotowe | 1 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
ugotowana ciecierzyca - 250 g
kakao (gorzkie) - 50 g
jajka - 2 sztuki
żółtko - 1 sztuka
cukier - 100 g
olej - 1 łyżka
mleko - 250 ml
gorzka czekolada - 150 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
biała czekolada - 50 g
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Pół tabliczki czekolady gorzkiej (50g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej, drugie pół (50g) siekamy. Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka, ciecierzycę, kakao,cukier, olej, mleko, proszek do pieczenia, kawę umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę.
Gdy rozpuszczona czekolada lekko przestygnie – dodajemy ją do masy i miksujemy. Wyłączamy mikser, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy łyżką.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i za pomocą łyżki albo szpatułki bardzo delikatnie łączymy z masą brownie.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Brownie z ciecierzycy pieczemy około 45 minut. Gotowe ciasto wyciągamy do ostudzenia.
Ostatnie 50g czekolady gorzkiej roztapiamy w kąpieli wodnej. Białą czekoladę siekamy lub ścieramy na tarce. Ostudzone brownie z ciecierzycy polewamy gorzką czekoladą i posypujemy białą.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!