Krem czekoladowy bez mleka


x

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Uwielbiasz czekoladowe smakołyki, ale masz nietolerancję laktozy, kazeiny lub jesteś weganinem? Jeśli tak to zapraszamy Cię na pyszny krem czekoladowy bez mleka 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
10 min
Przygotowanie 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • czekolada gorzka bez mleka - 200 g

  • mleczko kokosowe (minimum 80% kokosa) - 800 ml

  • sok z cytryny - 2 łyżki

  • cukier puder - 2 łyżki

Dodatkowo:

  • ulubione owoce

PRZYGOTOWANIE

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.

Twardą część mleczka kokosowego umieszczamy w misie miksera razem z cukrem pudem, sokiem z cytryny i miksujemy na puszysty krem.

Następnie dodajemy przestudzoną, ale nie zastygnięta czekoladę. Krem czekoladowy miksujemy do połączenia składników.

Owoce myjemy, osuszamy i przekładamy nimi krem. Wstawiamy do lodówki aby nasz wegański deser trochę „stężał”.

Uwagi

Aby krem czekoladowy bez mleka się udał musimy przestrzegać dwóch zasad: pierwsza – mleczko kokosowe MUSI mieć minimum 80% kokosa, inaczej się nie ubije, druga – zanim zaczniemy ubijać musimy mleczko schłodzić minimum 12h w lodówce!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.