Rurki z bitą śmietaną

 

(czas przygotowania około 1h + leżakowanie ciasta w lodówce, przepis na około 40-50 sztuk)

Rurki z bitą śmietaną to niekwestionowany smak dzieciństwa, też je uwielbiacie?

 

Składniki:

rurki:

  1. 2,5 szklanki mąki tortowej
  2. 250g zimnego masła
  3. 250 ml śmietany 18%
  4. 1 opakowanie cukru waniliowego
  5. szczypta soli
  6. dodatkowo: mąka do podsypywania ciasta i masło do smarowania foremek do rurek

bita śmietana:

  1. 500ml śmietany kremówki
  2. 2 łyżki cukru pudru

opcjonalnie do ozdoby np. posiekane orzechy, cukier puder

 

Przygotowanie:

rurki:

mąkę przesiewamy do miski, dodajemy śmietanę, cukier waniliowy, szczyptę soli i posiekane masło. Zagniatamy ciasto, a gdy będzie miało gładką, jednolitą konsystencje zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Ponownie zagniatamy szybko ciasto i rozwałkowujemy cienko na stolnicy podsypując mąką. Kolejno wycinamy paski o szerokości 1,5-2cm. Foremki do rurek smarujemy masłem i owijamy je ciastem, które powinno na siebie delikatnie zachodzić.

Rurki pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 15 minut (w razie czego dopiekamy) w 200 stopniach. Zarumienione rurki odstawiamy do ostygnięcia, a następnie delikatnie ściągamy z formy.

Uwaga! Do pieczenia używaliśmy funkcji góra – dół

Bita śmietana:

Mocno schłodzoną śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna.

Rurki z bitą śmietaną:

bitą śmietanę nakładamy do rurek za pomocą szprycy cukierniczej z końcówką gwiazdki.

Gotowe rurki z bitą śmietaną oprószamy cukrem pudrem i opcjonalnie ozdabiamy posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

4 komentarzy “Rurki z bitą śmietaną

Odpowiedz na „KingaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

42 ÷ = 6

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital