Ciastka podwójnie czekoladowe

 

(czas przygotowania ok 30 minut, przepis na około 20 ciastek)

Jakiś czas temu zapraszaliśmy Was na amerykańskie ciastka (chocolate chip cookies) – przepis tutaj, a dzisiaj proponujemy tak samo pyszne ciastka podwójnie czekoladowe, również w amerykańskim stylu 🙂

Składniki:

  1. 300g czekolady (mieszanka białej, mlecznej i gorzkiej)
  2. 150g mąki
  3. 150g cukru
  4. 1 jajko
  5. 100g masła w temperaturze pokojowej
  6. 3 łyżki gorzkiego kakao
  7. 50ml mleka
  8. szczypta soli
  9. 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

mąkę, sodę i kakao przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. Masło miksujemy razem z cukrem na gładką masę, dodajemy jajko i ubijamy około 3 minut. Następnie dodajemy stopniowo składniki suche i mleko. Miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.

Czekoladę kroimy w drobną kostkę (mniej więcej jedną kostkę czekolady na cztery części), dodajemy do naszej masy i mieszamy łyżką.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik ustawiamy na 160 stopni. Za pomocą łyżki nabieramy masę, formujemy kulki, układamy je na blaszce w odstępach (kilka cm) i lekko spłaszczamy od góry. Ciastka podwójnie czekoladowe pieczemy około 12 -13 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy ich brzegi są twarde, a środek plastyczny. Jeśli tak to znaczy, że są gotowe, jeśli nie to dopiekamy i po minucie sprawdzamy ponownie.

Ciastka podwójnie czekoladowe w trakcie studzenia trochę zastygną, a finalnie powinny być lekko ciągnące w środku co zapewni im niepowtarzalny smak.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Ciastka podwójnie czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

÷ 10 = 1

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital