Karmelizowane migdały

 

(czas przygotowania około 20 minut)

Kojarzą się ze świątecznymi jarmarkami, ale o każdej porze roku smakują tak samo pysznie. Jeśli macie ochotę na odrobinę słodkiej rozpusty to zapraszamy na domowe karmelizowane migdały 🙂

Składniki:

  1. 100g migdałów
  2. 50ml wody
  3. 50g cukru
  4. 1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

w garnku lub głębszej patelni (najlepiej teflon) zagotowujemy wodę, cukier i cukier waniliowy. Gdy zacznie wrzeć dodajemy migdały i gotujemy co jakiś czas mieszając. Po kilku minutach woda wyparuje, wtedy zmniejszamy moc palnika i cały czas mieszamy. Cukier zacznie się roztapiać i „oblepiać” migdały. Gdy nada im lekki połysk, ale nadal będziemy widzieli grudki cukru wyłączamy palnik i ściągamy karmelizowane migdały.

Następnie układamy je na papierze do pieczenia i w miarę możliwości łyżeczką rozdzielamy od siebie.

Karmelizowane migdały najlepiej smakują gdy są ciepłe (ale nie gorące!).

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

5 komentarzy “Karmelizowane migdały

  1. O mamo! zajadałam się takimi jako dziecko. Faktycznie kojarzą się z jarmarkami, i nawet nie pomyślałabym, że można sobie takie zrobić w domu. Ależ mi się takich zachciało…. ciekawe czy mam w domu migdały… ;):)

     

Odpowiedz na „MagdaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

27 − 20 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital