Karmelizowane migdały
 
                Łatwy
 
                Przystępny
 
                        Bez nabiału
 
                        Bezglutenowe
 
                        Bez jajek
Kojarzą się ze świątecznymi jarmarkami, ale o każdej porze roku smakują tak samo pysznie. Jeśli macie ochotę na odrobinę słodkiej rozpusty to zapraszamy na domowe karmelizowane migdały 🙂
|  |   4.5 z 5 (2 głosy) | |
|   4.5 z 5 (2 głosy) | ||
|   | Przygotowanie | 
| 20 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 20 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 2 | 
- migdały - 100 g 
- woda - 50 ml 
- cukier - 50 g 
- cukier waniliowy - 1 łyżka 
PRZYGOTOWANIE
W garnku lub głębszej patelni (najlepiej teflon) zagotowujemy wodę, cukier i cukier waniliowy. Gdy zacznie wrzeć dodajemy migdały i gotujemy co jakiś czas mieszając.
Po kilku minutach woda wyparuje, wtedy zmniejszamy moc palnika i cały czas mieszamy.
Cukier zacznie się roztapiać i „oblepiać” migdały. Gdy nada im lekki połysk, ale nadal będziemy widzieli grudki cukru wyłączamy palnik i ściągamy karmelizowane migdały.
Następnie układamy je na papierze do pieczenia i w miarę możliwości łyżeczką rozdzielamy od siebie.
Karmelizowane migdały najlepiej smakują gdy są ciepłe (ale nie gorące!).
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            