Przystawka z krewetkami

 

(czas przygotowania około 15 minut, przepis dla 2 osób)

Wykwintnie, a zarazem prosto i naprawdę pysznie 🙂 Przystawka z krewetkami prezentuje się naprawdę fajnie, a smak z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym owoce morza. A Wy lubicie takie smaki?

 

Składniki:

  1. 10 krewetek
  2. 1 woreczek ryżu
  3. 3 większe ząbki czosnku
  4. kieliszek białego wytrawnego wina
  5. pól papryczki chilli
  6. 2 gałązki natki pietruszki
  7. masło
  8. sól
  9. kurkuma

opcjonalnie kawałek cukinii

 

Przygotowanie:

ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu w wodzie z kurkumą, dzięki czemu nabierze ładnego koloru.

krewetki oczyszczamy, usuwamy z nich czarny sznureczek (jelito) i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane chilli. Następnie układamy krewetki, smażymy minutę, wlewamy wino, redukujemy (odparowujemy), obracamy krewetki na drugą stronę i także smażymy minutę. Do przystawki dodajemy posiekaną pietruszkę, łyżeczkę masła i smażymy jeszcze przez minutę. Na koniec krewetki doprawiamy solą i ściągamy z patelni. Jeśli chcemy to możemy na „pozostałościach” po krewetkach na szybko podsmażyć kawałki cukinii, które przydadzą się nam do dekoracji.

Przystawka z krewetkami:

Na talerz wyglądamy ryż za pomocą krążka kuchennego lub robimy „babkę” nakładając ryż do filiżanki. Na niego łyżką nakładamy sos i krewetki. Talerz ozdabiamy kawałkami cukinii.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Przystawka z krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 50 = 54

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital