Domowe mleko kokosowe

 

(czas przygotowania około 15 minut + czekanie)

Pyszny dodatek do kawy i świetna alternatywa dla mleka krowiego. Mleko kokosowe smakuje rewelacyjnie i możemy je szybko przygotować w domu, dzięki czemu mamy pewność, że nie ma w nim żadnych sztucznych dodatków.

Składniki:

  1. 100g wiórków kokosowych
  2. 600 ml wody mineralnej niegazowanej

Przygotowanie:

wiórki kokosowe zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin. Następnie podgrzewamy całość aby była mocno ciepła ale się nie gotowała, ściągamy z palnika i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Kolejno mleko kokosowe przecedzamy przez gazę, przelewamy do słoika lub butelki, wstawiamy do lodówki.

Uwaga! Jak mleko kokosowe trochę postoi w lodówce może się rozwarstwić, jednak jest to normalne i wystarczy tylko przez użyciem potrząsnąć butelką/słoikiem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

5 komentarzy “Domowe mleko kokosowe

Odpowiedz na „KuchcikAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 2 = 1

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital