Kokosowa tarta

 

(czas przygotowania około 30 minut + pieczenie i chłodzenie)

Deser, który ostatnio gości u nas często to kokosowa tarta 🙂 Polecamy Wam ją serdecznie bo jest naprawdę pyszna i prosta do zrobienia!

Składniki:

ciasto:

  1. 200g mąki
  2. 100g masła
  3. 100g cukru
  4. 1 jajko
  5. tłuszcz do wysmarowania formy na tartę

krem kokosowy:

  1. 2 tabliczki białej czekolady
  2. 2 puszki mleczka kokosowego (minimum 80% kokosa)
  3. 2 łyżki soku z cytryny
  4. 2 łyżki cukru pudru
  5. 2 łyżeczki wiórków kokosowych

dodatkowo: ulubione owoce

Przygotowanie:

ciasto:

na stolnicy umieszczamy mąkę, cukier i zimne masło. Siekamy wszystko nożem, aż utworzą się grudki. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję zawijamy je w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na ciasto nakładamy folię aluminiową, a na nią groch lub specjalne obciążenie do pieczenia tart. Ciasto pieczemy 15 minut, po tym czasie ściągamy obciążenie i dopiekamy około 8-10 minut do czasu, aż tarta się zarumieni. Wyciągamy do ostygnięcia.

Uwaga! Do pieczenia używaliśmy funkcji góra – dół bez termoobiegu.

krem kokosowy:

czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Twardą część mleczka kokosowego umieszczamy w misie miksera razem z cukrem pudem, sokiem z cytryny i miksujemy na puszysty krem. Następnie dodajemy przestudzoną, ale nie zastygnięta czekoladę. Krem kokosowy miksujemy do połączenia składników. Kolejno dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Gotowy krem wstawiamy minimum na 2h do lodówki aby stężał.

Uwaga! Aby krem kokosowy się udał musimy przestrzegać dwóch zasad: pierwsza – mleczko kokosowe MUSI mieć minimum 80% kokosa, inaczej się nie ubije, druga – zanim zaczniemy ubijać musimy mleczko schłodzić minimum 12h w lodówce i najlepiej jeszcze wsadzić je na 30 minut przed robieniem do zamrażalnika.

Kokosowa tarta:

Na przestudzony spód nakładamy kokosowy krem i ozdabiamy owocami.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

2 komentarzy “Kokosowa tarta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

88 − = 79

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital