Krem z groszku

 

(czas przygotowania około 35 minut)

Poczuliśmy już wiosnę i nabraliśmy ochotę na krem z groszku 🙂 Jego kolor i smak zdecydowanie pasuje nam na tę porę roku!

Składniki:

  1. 400g groszku (może być mrożony lub z puszki/kartonika)
  2. 3 większe ziemniaki
  3. 1 spora cebula
  4. 1 por
  5. niewielki kawałek selera
  6. 1 mniejszy korzeń pietruszki
  7. 4 ząbki czosnku
  8. 2 listki laurowe
  9. 4 ziarenka ziela angielskiego
  10. sól
  11. pieprz
  12. pieprz ziołowy
  13. kilka listków mięty
  14. śmietanka do podania
  15. masło
  16. opcjonalnie sok z cytryn

Przygotowanie:

cebulę, pora kroimy w kostkę i smażymy na maśle w większym garnku. Czosnek przeciskamy przez praskę i 3/4 dodajemy do garnka, podsmażamy przez chwilę. Ziemniaki, selera, pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Podsmażamy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pozostały czosnek i zalewamy wszystko wrzątkiem (tak aby warzywa były tylko przykryte. Gdy warzywa zmiękną wyciągamy listki laurowe, ziele angielskie, w zamian dodajemy groszek i mięte. Gotujemy około 10-15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na gładki krem z groszku. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, opcjonalnie kilkoma kroplani soku z cytryny do smaku.

Krem z groszku serwujemy ze śmietanką i pieczywem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

3 komentarzy “Krem z groszku

Odpowiedz na „MagdaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

× 4 = 40

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital