Krem z groszku


x

Łatwy

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek


Poczuliśmy już wiosnę i nabraliśmy ochotę na krem z groszku 🙂 Jego kolor i smak zdecydowanie pasuje nam na tę porę roku!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
35 min
Przygotowanie 35 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • groszek (może być mrożony lub z puszki/kartonika) - 400 g

  • ziemniaki - 3 sztuki

  • cebula - 1 sztuka

  • por - 1 sztuka

  • seler - 1/4 sztuki

  • pietruszka (korzeń) - 1 sztuka

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • listki laurowe - 2 sztuki

  • ziarenka ziela angielskiego - 4 sztuki

  • mięta - 2 łyżki

  • sól

  • pieprz

  • pieprz ziołowy

  • masło

  • sok z cytryny (opcjonalnie)

  • śmietanka do podania

PRZYGOTOWANIE

Cebulę, pora kroimy w kostkę i smażymy na maśle w większym garnku.

Czosnek przeciskamy przez praskę i 3/4 dodajemy do garnka, podsmażamy przez chwilę.

Ziemniaki, selera, pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Podsmażamy przez 3-4 minuty.

Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pozostały czosnek i zalewamy wszystko wrzątkiem (tak aby warzywa były tylko przykryte.

Gdy warzywa zmiękną wyciągamy listki laurowe, ziele angielskie, w zamian dodajemy groszek i mięte. Gotujemy około 10-15 minut.

Po tym czasie zupę miksujemy na gładki krem z groszku. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, opcjonalnie kilkoma kroplani soku z cytryny do smaku.

Krem z groszku serwujemy ze śmietanką i pieczywem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.