Krem z pieczonego czosnku

 

(czas przygotowania około 40 minut + pieczenie czosnku)

Rozgrzewająco, aromatycznie i pysznie 🙂 Zapraszamy na krem z pieczonego czosnku!

Składniki:

  1. 1 litr rosołu
  2. 4 spore główki czosnku
  3. 2 mniejsze ziemniaki
  4. 1 łyżka kaszy jaglanej
  5. 1 cebula
  6. 150g sera gouda
  7. 200ml śmietanki (najlepiej 30%)
  8. masło
  9. oliwa z oliwek
  10. szczypta rozmarynu
  11. sól
  12. pieprz

dodatkowo: grzanki do podania

Przygotowanie:

z każdej główki czosnku odkrawamy „czubek”, tak aby ząbki stały się widoczne. Każdą główkę skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą, rozmarynem zawijamy w folię aluminiowa i wkładamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie czosnek odstawiamy do ostygnięcia.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Gdy się zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę, upieczony czosnek. Smażymy około dwie minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę jaglaną i zalewamy gorącym rosołem. Gotujemy około 15-20 minut, aby ziemniaki zmiękły, a kasza się ugotowała. Następnie blendujemy zupę na gładki krem i dodajemy stary na tarce ser. Podgrzewamy na małym ogniu około 3-4 minuty i dodajemy śmietankę. Podgrzewamy kolejne 3-4 minuty. Próbujemy krem z pieczonego czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli chcemy możemy dodać też ulubione zioła.

Krem z pieczonego czosnku powinien być podawany z grzankami.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

5 komentarzy “Krem z pieczonego czosnku

Odpowiedz na „ErvihaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

96 ÷ 48 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital