Macaroni&cheese


x

Łatwy

Przystępny


Macaroni&cheese (mac ’n’ cheese) to klasyczne danie kuchni amerykańskiej. Makaron zapiekany z pysznym serowym sosem z pewnością przypadnie Wam do gustu 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 10 min 30 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 10 min
Gotowe 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • makaron macaroni - 400 g

  • ser cheddar - 300 g

  • mleko (najlepiej 2-3.2%) - 1 l

  • masło - 100 g

  • mąka pszenna - 5 łyżek

  • mielona gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki

  • tymianek - 1 szczypta

  • suszony czosnek - 1 szczypta

  • sól

  • pieprz

  • parmezan do posypania

PRZYGOTOWANIE

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

W większym rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę. Mieszamy przez chwilę do połączenia składników.

Kolejno powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając. Gotujemy aż do uzyskania jednolitego sosu.

Ściągamy z ognia, dodajemy starty ser cheddar, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, suszonym czosnkiem i gałką muszkatołową.

Następnie do serowego sosu dodajemy ugotowany makaron, wszystko dokładnie mieszamy i oprószamy parmezanem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Macaroni&cheese pieczemy około 10-15 minut lub do momentu, aż zacznie bulgotać i parmezan nabierze złotego koloru.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.