Macaroni&cheese

 

(czas przygotowania około 20 minut + pieczenie)

Macaroni&cheese (mac ’n’ cheese) to klasyczne danie kuchni amerykańskiej. Makaron zapiekany z pysznym serowym sosem z pewnością przypadnie Wam do gustu 🙂

Składniki:

  1. 400g makaronu macaroni
  2. 300g sera cheddar
  3. 1 litr mleka (najlepiej 2-3.2%)
  4. 4. 100g masła
  5. 5 czubatych łyżek mąki pszennej
  6. 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  7. tymianek
  8. sól
  9. pieprz
  10. szczypta suszonego czosnku
  11. parmezan do posypania

Przygotowanie:

makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W większym rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę. Mieszamy przez chwilę do połączenia składników. Kolejno powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając. Gotujemy aż do uzyskania jednolitego sosu. Ściągamy z ognia, dodajemy starty ser cheddar, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, suszonym czosnkiem i gałką muszkatołową. Następnie do serowego sosu dodajemy ugotowany makaron, wszystko dokładnie mieszamy i oprószamy parmezanem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Macaroni&cheese pieczemy około 10-15 minut lub do momentu, aż zacznie bulgotać i parmezan nabierze złotego koloru.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

6 komentarzy “Macaroni&cheese

  1. Choć uwielbiam zarówno makaron jak i cheddar, jeszcze tego dania nie jadłam…Ale wciąż sobie powtarzam, że kiedyś muszę je zrobić.

     

Odpowiedz na „AmberAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

84 ÷ = 12

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital