Masło orzechowe (crunchy)

 

(czas przygotowania 5 minut)

Masło orzechowe crunchy jest trochę inne od tradycyjnego bo ma w sobie kawałeczki orzeszków. Zmiana niewielka, ale w smaku odczuwalna 🙂

Składniki:

  1. 400g orzeszków ziemnych (tak naprawdę to ilość zależy od nas)
  2. opcjonalnie: sól, cukier

Przygotowanie:

orzeszki podprażamy na suchej patelni, tak aby się zarumieniły ale nie przypaliły. Następnie wkładamy je do malaksera lub blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Po kilku sekundach wyłączamy urządzenie i przekładamy do miseczki około 1/4 orzechów, resztę miksujemy dalej do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.

Próbujemy masło orzechowe i w razie potrzeby je dosalamy lub dosładzamy. Możemy je przechowywać spokojnie 3 tygodnie w zamkniętym słoiku w lodówce.

Uwaga! Po pewnym czasie może zacząć się oddzielać olej, ale w takiej sytuacji wystarczy zamieszać masło orzechowe.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

jeden komentarz “Masło orzechowe (crunchy)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 6

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital