Masło orzechowe (crunchy)
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Masło orzechowe crunchy jest trochę inne od tradycyjnego bo ma w sobie kawałeczki orzeszków. Zmiana niewielka, ale w smaku odczuwalna 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
5 min |
Przygotowanie | 5 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
orzeszki ziemne - 400 g
sól, cukier (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Orzeszki podprażamy na suchej patelni, tak aby się zarumieniły ale nie przypaliły.
Następnie wkładamy je do malaksera lub blendera i miksujemy na najwyższych obrotach.
Po kilku sekundach wyłączamy urządzenie i przekładamy do miseczki około 1/4 orzechów, resztę miksujemy dalej do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.
Próbujemy masło orzechowe i w razie potrzeby je dosalamy lub dosładzamy. Możemy je przechowywać spokojnie 3 tygodnie w zamkniętym słoiku w lodówce.
Uwagi
Po pewnym czasie może zacząć się oddzielać olej, ale w takiej sytuacji wystarczy zamieszać masło orzechowe.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!