Masło orzechowe (crunchy)


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Masło orzechowe crunchy jest trochę inne od tradycyjnego bo ma w sobie kawałeczki orzeszków. Zmiana niewielka, ale w smaku odczuwalna 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
5 min
Przygotowanie 5 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • orzeszki ziemne - 400 g

  • sól, cukier (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Orzeszki podprażamy na suchej patelni, tak aby się zarumieniły ale nie przypaliły.

Następnie wkładamy je do malaksera lub blendera i miksujemy na najwyższych obrotach.

Po kilku sekundach wyłączamy urządzenie i przekładamy do miseczki około 1/4 orzechów, resztę miksujemy dalej do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.

Próbujemy masło orzechowe i w razie potrzeby je dosalamy lub dosładzamy. Możemy je przechowywać spokojnie 3 tygodnie w zamkniętym słoiku w lodówce.

Uwagi

Po pewnym czasie może zacząć się oddzielać olej, ale w takiej sytuacji wystarczy zamieszać masło orzechowe.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.