Masło orzechowe (crunchy)

 

(czas przygotowania 5 minut)

Masło orzechowe crunchy jest trochę inne od tradycyjnego bo ma w sobie kawałeczki orzeszków. Zmiana niewielka, ale w smaku odczuwalna 🙂

Składniki:

  1. 400g orzeszków ziemnych (tak naprawdę to ilość zależy od nas)
  2. opcjonalnie: sól, cukier

Przygotowanie:

orzeszki podprażamy na suchej patelni, tak aby się zarumieniły ale nie przypaliły. Następnie wkładamy je do malaksera lub blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Po kilku sekundach wyłączamy urządzenie i przekładamy do miseczki około 1/4 orzechów, resztę miksujemy dalej do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.

Próbujemy masło orzechowe i w razie potrzeby je dosalamy lub dosładzamy. Możemy je przechowywać spokojnie 3 tygodnie w zamkniętym słoiku w lodówce.

Uwaga! Po pewnym czasie może zacząć się oddzielać olej, ale w takiej sytuacji wystarczy zamieszać masło orzechowe.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Masło orzechowe (crunchy)

Odpowiedz na „ErvishaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 × 1 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital