Wegański biszkopt czekoladowy

 

(przepis na tortownicę 24cm)

Wegański biszkopt czekoladowy sprawdzi się nie tylko dla wegan ale również dla osób z nietolerancją mleka i jajek 🙂 W smaku wychodzi naprawdę pyszny, polecamy!

Składniki:

  1. 2 szklanki mąki
  2. 1,5 szklanki mleka sojowego
  3. 4 łyżki kakao
  4. 0,5 szklanki oleju
  5. 1 szklanka ksylitolu (opcjonalnie cukier – wtedy możemy dać go ciut mniej)
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. 1 łyżeczka sody
  8. 2 łyżki octu jabłkowego
  9. 3 łyżeczki aromatu (może być waniliowy lub migdałowy)

Przygotowanie:

w większej misce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na chwilę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, na koniec dodajemy cukier i wszystko mieszamy. Całość wraz z aromatem łączymy z mlekiem sojowy. Robimy to dosyć szybko za pomocą łyżki lub rózgi – tylko do połączenia składników. Nie używamy miksera!

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy biszkopt 40 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowy – jeśli nie to dopiekamy 5-10 minut.

Uwaga! Biszkopt z takiej ilości składników osiągnie wysokość około 3-4 cm.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

7 komentarzy “Wegański biszkopt czekoladowy

    • 20cm, max 22cm. Smacznego 🙂 Prosimy dać znać czy wszystko wyszło dobrze! W tym przepisie każdy szczegół jest ważny, więc warto zwrócić na nie uwagę aby biszkopt wyszedł idealny 🙂

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

40 ÷ = 8

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital