Babka dwukolorowa

 

(czas przygotowania około 10 minut + pieczenie, przepis na dwie mniejsze babki lub jedną średnią)

Święta coraz bliżej, a u nas jak co roku babka dwukolorowa (marmurkowa) 🙂 Też ją uwielbiacie?

Składniki:

  1. 1 szklanka mąki tortowej
  2. 100g masła
  3. 0,5 szklanki cukru pudru
  4. 2 jajka (temperatura pokojowa)
  5. 1/4 szklanki mleka (temperatura pokojowa)
  6. pół tabliczki gorzkiej czekolady
  7. pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  8. pół łyżeczki proszku do pieczenia
  9. szczypta soli

Przygotowanie:

masło miksujemy razem z cukrem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy po kolei jajka i ekstrakt waniliowy, cały czas ubijając. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy sól, mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo mleko i mąkę, łącząc je z maślaną masą za pomocą szpatułki – tylko do połączenia składników. W ostateczności na najwolniejszych obrotach miksera, pamiętając o zasadzie „tylko do połączenia składników”. Masę maślaną dzielimy mniej więcej na pół i do jednej części dodajemy czekoladę, mieszamy szpatułką.

Formę/formy smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką, wylewamy ciasto (najpierw część jasną, później ciemną), pieczemy około 60 minut w 160 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babka jest upieczona, jeśli nie to dopiekamy ją do tzw. suchego patyczka.

Babka dwukolorowa może być podawana sama, oprószona cukrem pudrem lub polana czekoladą.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

4 komentarzy “Babka dwukolorowa

Odpowiedz na „ErvishaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 89 = 99

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital