Chałka drożdżowa

 

(przepis na dwie chałki)

Chałka drożdżowa była zawsze u nas pieczona w Wielki Piątek, ale nie tylko. Choć prosta do zrobienia to jej smak i zapach, który rozchodzi się po całym domu to czysta poezja 🙂

Składniki:

  1. 850g + 150g mąki chlebowej
  2. 400 ml ciepłej wody
  3. 100g cukru
  4. 30g drożdży
  5. 3 jajka
  6. 100g masła
  7. 1 płaska łyżka soli
  8. dodatkowo: odrobina oliwy z oliwek, 1 jajko, opcjonalnie rodzynki

Przygotowanie:

masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do misy miksera wlewamy drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę (850g), cukier, sól i wyrabiamy (najlepiej użyć do tego specjalnych końcówek) do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta. Następnie dodajemy ostudzone masło i jajka, ponownie wyrabiamy (7-8 minut), po tym czasie dodajemy stopniowo pozostałą mąkę. Jeśli przed wsypaniem całości uznamy, że konsystencja ciasta jest dobra (nie klei się, ale jest gładka i elastyczna) to nie dodajemy reszty. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek misy miksera, wyłączamy robota.

Ciasto na chałkę następnie wyrabiamy ręcznie około 5-7 minut, wkładamy je do miski, skrapiamy delikatnie oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie robimy w cieście wgłębienie pięścią i odkładamy na kolejne 40 minut, powtarzamy czynność i ponownie odkładamy na 40 minut. Łącznie ciasto powinno odpoczywać 120 minut.

Wyrośnięte ciasto na chałkę dzielimy na dwie części, jeśli chcemy do jednej z nich możemy dodać rodzynki. Każdą z części dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz.

Formy smarujemy oliwą z oliwek, przekładamy chałki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 35 minut. Kolejno jajka roztrzepujemy (możemy dodać odrobinę wody) i smarujemy nimi ciasto.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 35-40 minut.

Uwaga! Oczywiście ciasto możemy wyrabiać ręcznie jeśli nie mamy robota z odpowiednimi końcówkami.

Chałka drożdżowa najlepiej smakuje pierwszego dnia z masłem lub domowym dżemem!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

4 komentarzy “Chałka drożdżowa

  1. Chyba najlepszy przepis na chałkę, jaki znalazłam w internecie. Co prawda na początku nie byłam do niego zbyt przekonana, bo efekt końcowy prezentował się dość średnio, ale to dlatego, że ubijałam ciasto ręcznie. Od kiedy zaopatrzyłam się w tzw. robot planetarny, chałka wygląda (i wciąż smakuje) nawet lepiej niż te, które można kupić w piekarni! Jeśli chodzi o robota, zdecydowałam się na Kenwooda i zdecydowanie mogę go polecić.

     

Odpowiedz na „AmberAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 × = 63

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital