Ciasto lion (bez pieczenia)

 

(czas przygotowania około 35 minut)

Prosto, bez pieczenia i naprawdę pysznie! Ciasto lion gości u nas często i zawsze znika błyskawicznie 😉

Składniki:

  • 7 batonów lion
  • 400g herbatników
  • 100g masła
  • 1 puszka kajmaku (zależy od firmy ale zazwyczaj w granicach 500-520g)
  • 250g serka mascarpone
  • 700ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
  • dodatkowo: czekolada, orzeszki ziemne

Przygotowanie:

herbatniki kruszymy na proszek, najlepiej za pomocą blendera. Masło rozpuszczamy, mieszamy z herbatnikami i dzielimy na 3 części. Pierwszą wykładamy na dno i boki formy do ciasta. Następnie rozprowadzamy równomiernie kajmak (pozostawiając około 2-3 łyżki) i na niego drugą część herbatników. Połowę śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, kajmak – miksujemy. Batony lion siekamy, dodajemy do śmietanki i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy ich ostatnią częścią. Pozostałą śmietankę również miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Wykładamy jako ostatnią warstwę.

Ciasto lion dekorujemy czekoladą i orzeszkami, chłodzimy.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

7 komentarzy “Ciasto lion (bez pieczenia)

Odpowiedz na „AmberAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 1

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital