Szybkie ciasto z rabarbarem


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału


Pyszne i szybkie ciasto z rabarbarem sprawdzi się idealnie dla osób lubiących przepisy na zasadzie „połącz składniki mokre z suchymi i gotowe” 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 45 min 55 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 45 min
Gotowe 55 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

  • mąka pełnoziarnista - 1 szklanka

  • jajka - 2 sztuki

  • olej - 1/2 szklanki

  • cukier - 3/4 szklanki

  • rabarbar - 500 g

  • proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki

  • esencja waniliowa - 2 łyżeczki

  • sól - 1 szczypta

Dodatkowo:

  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i wszystko mieszamy.

W drugiej misce łączymy olej, jajka i aromat waniliowy. Następnie wlewamy składniki mokre do suchych i całość mieszamy łyżką.

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na około 3-4 cm kawałki.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i na nim układamy rabarbar.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto z rabarbarem pieczemy około 45-50 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Jeśli tak to odkładamy do ostudzenia.

Ciasto z rabarbarem podajemy oprószone cukrem pudrem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.