Sałatka ze szparagami


x

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Wiosennie, kolorowo i naprawdę pyszne! Sałatka ze szparagami to niebanalne połączenie smaków, które z pewnością Was zaskoczy 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
20 min
Przygotowanie 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • szparagi - 200 g

  • truskawki - 100 g

  • pomidorki koktajlowe - 10 sztuk

  • cukier - 1 łyżka

  • woda - 2 łyżki

  • oliwa z oliwek - 1 łyżka

  • ocet balsamiczny biały - 2 łyżki

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Szparagi dokładnie myjemy (zwłaszcza główki), odcinamy twarde końcówki i kroimy na pół. Gotujemy je w osolonej wodzie 10 minut i odcedzamy.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w większą kostkę.

Na patelni o grubszym dnie karmelizujemy cukier, kolejno dolewamy wodę i ocet balsamiczny. Gotujemy przez 3-4 minuty, cały czas mieszając.

Następnie dodajemy oliwę z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 3-4 minuty.

Wszystkie składniki układamy na talerzu i polewamy sosem.

Uwagi

Sałatka ze szparagami może być także podawana z dodatkiem sałaty – smakuje równie pysznie!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.