Zapiekanka z chorizo

 

(czas przygotowania około 45 minut)

Trochę tradycyjnie, trochę w hiszpańskim stylu – zapiekanka z chorizo to pomysł na prosty i pyszny obiad 🙂

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 120g chorizo
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 większa czerwona cebula
  • 0,5 kartonika krojonych pomidorów
  • 150g sera mozzarella (opcjonalnie gouda)
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka ostra
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek/olej

Przygotowanie:

ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Odkładamy do ostudzenia. Papryki myjemy, kroimy w paski, cebulę siekamy w piórka, a chorizo w plastry. W miseczce mieszamy krojone pomidory z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, ostrą papryką, bazylią i oregano (do smaku). Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy pokrojone w plastry 2 ziemniaki. Na nich układamy papryki, cebulę, połowę chorizo. Całość zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy połową sera. Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków, chorizo i całość zasypujemy pozostałem serem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zapiekanka z chorizo powinna być pieczona około 15 minut pod przykryciem i następnie bez niego 5-7 minut do czasu aż ser się przyrumieni.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

4 komentarzy “Zapiekanka z chorizo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × = 2

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital