Jajka z sosem holenderskim
Trudny
Tani
Jajka z sosem holenderskim to pomysł na pyszne, wykwintne śniadanie, które możesz przygotować bliskiej osobie w sobotni lub niedzielny poranek 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
25 min |
Przygotowanie | 25 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
Jajko w koszulce:
jajka - 4 sztuki
woda - 1 l
sól - 1 szczypta
Sos holenderski:
żółtka - 2 sztuki
masło - 100 g
woda - 1 1/2 łyżki
sok z cytryny - 1/2 łyżki
sól
pieprz
Dodatkowo:
bułka - 2 sztuki
bekon (plastry) - 4 sztuki
sałata/roszponka/rukola
PRZYGOTOWANIE
Bułki kroimy na pół i nakładamy odrobinę sałaty/roszponki/rukoli.
Bekon podsmażamy na patelni, gdy się zarumieni i będzie lekko chrupiący przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu (lub jeśli wolimy od razu na bułkę).
Jajko w koszulce:
W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z solą.
Jajka (pojedynczo) przekładamy do filiżanki.
Skręcamy palnik, aby woda tylko delikatnie wrzała, łyżką robimy na środku wir (mieszając) i wlewamy jajko.
Jajko w koszulce gotujemy na małym ogniu około 2,5 minuty, następnie wyciągamy łyżką cedzakową.
Procedurę powtarzamy z kolejnymi jajkami.
Sos holenderski:
Masło roztapiamy w małym rondelku, zdejmujemy z palnika i łyżką cedzakową pozbywamy się białej „piany”.
W mniejszym garnku umieszczamy żółtka, wodę, sok z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i w kąpieli wodnej/na parze ubijamy mikserem składniki, aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
Zmniejszamy moc palnika i nadal ubijając dodajemy łyżeczką, bardzo powoli masło.
Prawidłowo wykonany sos holenderski ma kremową i gęstą konsystencję.
Jajka z sosem holenderskim:
Na wcześniej przygotowane bułki wykładamy jajka w koszulce, możemy je delikatnie doprawić solą, pieprzem i całość polewamy sosem holenderskim.
Uwagi
Pamiętajmy aby podczas ubijania na parze sosu holenderskiego woda w większym garnku nie dotykała tego mniejszego.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!